Objave za medije

Prvi hrvatski ronilac paraplegičar ronio pod ledom

Vrsta objave: Ostalo


Ivo Lovrenović iz RK „Geronimo", Zagreb te Damjan Peklar, Klaudija Poropat, Aleš Povše i Peter Majcen iz Plavalnega kluba „Slovenske Konjice", Slovenija prvi su ronioci s ozljedom kralježničke moždine u svijetu koji su zaronili pod led. Akcija se odvijala u rudarskom jezeru u Kočevju prošlog vikenda, a organizirana je pod pokroviteljstvom International Association of Handicapped Divers – Adriatic (IAHD – Adriatic).

Jedan od ciljeva ove ronilačke akcije bilo je i istraživanje utjecaja ronjenja u hladnim uvjetima na osobe s invaliditetom. Istraživački tim, pod vodstvom prof. Dr. Žare Finderla iz Slovenije je, prije urona, svim sudionicima izmjerio temperaturu, tlak, puls i saturaciju obzirom na zasićenost krvi kisikom, te nastavio s mjerenjima funkcije srca. Temperatura vode bila je  4 ° C.

Prvi neslužbeni rezultati pokazuju da, uz dobru pripremu za ronjenje, ronioci s ozljedom kralježničke moždine nisu ništa više ugroženi od drugih rekreativnih ronilaca. Ovim ledenim uronom, ronioci s invaliditetom uspjeli su postaviti nove granice rekreativnog ronjenja za osobe s ozljedom kralježničke moždine.

Više o ovoj akciji na:
http://www.iahd-adriatic.org/sl/informacija.asp?id_meta_type=13&id_informacija=418

Osoba za kontakt:
Ivo Lovrenović: 098 3422 53, e-mail:  ivolovrenovic@gmail.com



Kontakt: Duško ObradovićRonilački Klub "Geronimo"





Prijava






Želite li da vam lozinka ostane trajno zapamćena na ovom računalu?


  Zaboravili ste lozinku?