Vrsta objave: Najava događaja
Pozivamo vas na predstavljanje projekta "Autohtono kulinarstvo Crikvenice – naša nematerijalna baština" koje će se, u organizaciji Poslovnog kluba za kulturni turizam pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, održati u četvrtak 29. svibnja s početkom u 13 sati u Poslovnom klubu HGK, Rooseveltov trg 2, Zagreb.
Potaknuti interesom stranih i domaćih turista za autohtonim primorskim jelima Odbor za gastronomiju, osnovan povodom obilježavanja 120. obljetnice organiziranog turizma u Crikvenici, odlučio je osvježiti gastronomsku ponudu grada jelima iz prošlosti. Stoga je ove godine pažljivo osmišljen inovativni gastronomski projekt, prvi ove vrste u Hrvatskoj. Ovom će prigodom biti predstavljen projekt kojim se nastoji široj javnosti, gostima i prijateljima grada Crikvenice, ali i lokalnom stanovništvu približiti bogata crikvenička autohtona kulinarska baština. Namjera projekta je oživjeti i aktualizirati tradicionalna jela ovog podneblja koja su posljednjih godina pala u zaborav.
Ove turističke sezone na jelovnicima restorana i hotela u Crikvenici, Selcu, Dramlju i Jadranovu nalazi se 29 različitih autohtonih crikveničkih jela. Članovi Odbora za gastronomiju, redom vrsni i iskusni kuhari i ugostitelji, ocijenili su ta jela kao autohtona, te su stoga postala certificirana. Želja je da se Grad Crikvenica ovim projektom na turističkom tržištu profilira ne samo kao zdravstvena i kulturna, već i kao gastronomska turistička destinacija.
Odbor za gastronomiju Grada Crikvenice počeo je certificirati sve restorane koji nude autohtona crikvenička jela. Tako su kuhari zainteresiranih ugostiteljskih objekata za dobivanje certifikata bili dužni položiti zahtjevan gastronomski tečaj koji su vodili iskusni i nagrađivani kuhari s područja Crikvenice. Certifikat je po završetku tečaja dobilo 25 kuhara, a ugostiteljski objekti koji su zaposlili te kuhare dobili su certifikat za 2008. godinu. Certifikate je dobilo osam hotela i 10 restorana na području grada Crikvenice. U svakome od tih ugostiteljskih objekata u stalnoj ponudi na jelovniku nalaze se odabrana autohtona jela. Certifikat izdaje Grad Crikvenica na rok od jedne godine. Za potrebe projekta osmišljen je i poseban Pravilnik o certificiranju kojega se moraju pridržavati svi certificirani objekti kako bi certifikat dobili i sljedeće godine. Tečaj pripreme certificiranih crikveničkih jela održavat će se svake godine za nove zainteresirane kuhare i ugostitelje.
Projekt će predstaviti predsjednica Odbora za gastronomiju Crikvenice Gordana Derossi te predsjednik Zajednice za kulturni turizam Hrvatske pri HGK prof. dr. Tomislav Šola. Nakon prezentacije bit će ponuđena Frankopanska torta, 6 autohtonih jela te nekoliko autohtonih vina.
S poštovanjem,
Služba za odnose s javnošću
www.presscentar.hr e-mail: info@presscentar.hr tel: 01 3712 600