Međunarodna PKE obuka ovaj tjedan u Karlovačkoj pivovari


Vrsta objave: Ostalo



U razdoblju od 05. do 09. svibnja u Karlovcu i Karlovačkoj pivovari će se po drugi puta održati PKE (Process Kaizen Engineering) obuka za predstavnike Heinekenovih pivovara iz srednje i istočne Europe. Karlovačka pivovara je u rujnu 2006. prvi puta bila domaćin takve obuke. Sudionici iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Poljske, Rusije, Grčke i Rumunjske sudjelovat će u obuci. Cilj PKE obuke je sudionicima prenijeti znanje o korištenju alata koji doprinose povećanju učinkovitosti proizvodnje te znanje o najboljoj uporabi postojećih proizvodnih kapaciteta.

 

PKE je alat koji podupire implementaciju TPM programa (Total productive management) stvaranjem lokalne baze znanja. Osmišljen je za ljude koji su uključeni u TPM, kako bi se razvile njihove sposobnosti rada na kontinuiranom poboljšanju. Riječ kaizen japanska je riječ za poboljšanje, a cilj programa je omogućiti ljudima koji provode TPM da razumiju zašto se nešto radi na određeni način te poboljšati proizvodne procese. Karlovačka pivovara jedina je pivovara u Hrvatskoj koja primjenjuje TPM.

 

TPM – Total productive management  suvremena je poslovna filozofija i najmoderniji sistem upravljanja. Total Productive Management kontinuiran je i konzistentan napor koji ima za cilj eliminaciju gubitaka u proizvodnji te procesima distribucije.

 

Ukupno 60% zaposlenika u proizvodnji Karlovačke pivovare uključeno je u TPM.

 

TPM u Karlovačkoj pivovari sastoji se od 5 tzv. "stupova": 1. autonomno održavanje (operateri se o strojevima na kojima rade brinu kako da su njihovi vlastiti), 2. plansko održavanje (smanjenje neplaniranih zastoja), 3. trajno unapređenje (vezano uz produktvnost i kapacitet), 4. stup održanja kvalitete (smanjenje pritužbi), 5. sigurnost na radu. 

 

Karlovačka pivovara je kao rezultat primjene TPM-a prošle godine ostvarila smanjenje gubitka ekstrakta za otprilike 20%.

 

Monique Peters, Predsjednica uprave Karlovačke pivovare je povodom organiziranja PKE obuke u Karlovačkoj pivovara izjavila: "Drago nam je da Karlovačka pivovara po drugi puta ugošćuje PKE obuku. TPM program smo uveli 2005. godine a najnoviji uspjeh koji smo ostvarili zahvaljujući primjeni TPM-a je smanjenje gubitka ekstrakta za oko 20%, što znači bolju učinkovitost u korištenju sirovina."




Kontakt:

Ljudmila Bratko Gašpić
047 607 253




thumbnail

06.05.2008. » PKE obuka_fotka
download PKE obuka.JPG [332,63 KB]

06.05.2008. » PKE obuka
download objava za medije_PKE obuka.doc [144,00 KB]

www.presscentar.hr     e-mail: info@presscentar.hr     tel: 01 3712 600