Vrsta objave: Priznanja, nagrade i natječaji
U Brusselsu je 28. svibnja održana svečana ceremonija dodjele nagrada "Superiorni okusi 2009" (Superior Taste Awards 2009).
U kategoriji sa 58 država svijeta, te 796 ocjenjivanih proizvoda, nagradu je dobilo 525 proizvoda, po rangu zvjezdica poredano na slijedeći način:
- nagrađeni sa tri zvjezdice: 69 proizvoda (8,7%);
- nagrađeni sa dvije zvjezdice: 295 proizvoda (37,1%);
- nagrađeni sa jednom zvjezdicom: 161 proizvod (20,2%).
Svaki proizvođač iz bilo kojeg dijela svijeta ima pravo prijaviti svoj/e proizvod/e na ocjenjivanje, za što plaća određeni iznos kotizacije (po proizvodu).
Neovisan žiri predstavljaju kuhari i somelijeri iz 12 europskih kuharskih i somelijerskih udruženja koji se strogo drže pravila ocjenjiva, te osim ocjena proizvodima daju sugestije kako ih u budućnosti unaprijediti.
Ovu prestižnu nagradu dobili su mnogi poznati brendovi kao što su: belgijska Alpro Soya, Unilever, te dva trgovačka lanca Carrefour i Delhaeze, kolumbijska Coca-Cola Servicios, francuski Unilever, njemački Basmati Rice GmbH, Thomas Sholl, grčki Agrunion, hongkonški Taipan Bread & Cakes Co, talijanski Gran Deposito Aceto Balsamico, meksička Teguilas Del Senor, američki Bacardi Global.
Između ostalih nagradu su dobile i tri hrvatske tvrtke:
- Eva sardina u maslinovom ulju (* * zvjezdice);
Predstavnici Podravke d.d. sudjelovali su na svečanoj manifestaciji u Bruxellesu, gdje su imali priliku susresti i druge proizvođače, te ostvariti kontakte. Svečanoj dodjeli nagrada sudjelovali su predstavnici Hrvatskog Veleposlanstva pri Kraljevini Belgiji, te djelatnici Predstavništva HGK u Bruxellesu.
Sudjelovanje na svjetskim natjecanjima još je jedan oblik potvrde kvalitete hrvatskih proizvoda, koji osim vlastite satisfakcije pružaju i brojne marketinške prilike kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.
www.presscentar.hr e-mail: info@presscentar.hr tel: 01 3712 600