Vrsta objave: Istraživanja, ankete i analize
Pogoršanje uvjeta rada zabilježeno je u sektoru HORECA u razdoblju od 1995. do 2000.
Novo izvješće Europske agencije za sigurnost i zdravlje na poslu (EU-OSHA) usredotočeno je na rizike s kojima se suočavaju djelatnici u hotelima, restoranima i ugostiteljskom sektoru (HORECA). Izvješće naslovljeno "Zaštita radnika u hotelima, restoranima i cateringu" prikazuje primjere dobre prakse u rješavanju rizika na radnom mjestu, donosi pregled politike za to područje, te navodi promjene u sektoru.
Sektor HORECA sve je važniji izvor zaposlenja u mnogim zemljama članicama EU-a, a u njemu se zapošljava veliki dio relativno nevještih mladih zaposlenika te imigranata. Uvjeti rada često su teški, uz dugo radno vrijeme i fizički zahtjevne zadatke. Nadalje, sektor HORECA ima atipične obrasce rada, kao što su sezonski rad ili rad u smjenama.
Pogoršanje uvjeta rada zabilježeno je u sektoru HORECA u razdoblju od 1995. do 2000. godine, a to se odnosi na radno vrijeme, zahtjeve posla, te autonomiju rada. Radna snaga u sektoru osim toga se susreće i s velikim brojem psihosocijalnih rizika, kao što je dugo, nestandardno i nepredvidivo radno vrijeme, nedostatak kontrole nad radom, velika količina posla te vremenski pritisak; svi ovi faktori povećavaju stres, te dovode do nedostatka ravnoteže života i posla.
Radnici u tom sektoru mnogo češće se suočavaju s nasiljem, zlostavljanjem i diskriminacijom (od strane klijenata, kolega i poslodavaca) nego zaposlenici u drugim sektorima. Češće se susreću s zastrašivanjem (12% naprema 8.5%), fizičkim nasiljem (6.5% naprema 3.5%) te neželjenom seksualnom pažnjom (8% naprema 2%). Nadalje, radnici u sektoru HORECA nailaze na veću diskriminaciju (10.5% naprema 6.5%). Zaposlenici u pubovima, diskotekama i kafićima osobito su izloženi riziku (Europska zaklada za poboljšanje radnih i životnih uvjeta -2000, 2002).
Faktori fizičkog rizika s kojima se radnici suočavaju uključuju dugotrajno stajanje te nošenje teških tereta; izloženost visokim razinama buke i dima; izrazito visoke temperature, te rad s opasnim tvarima poput sredstava za čišćenje. Zdravstveni problemi izazvani ovim faktorima uključuju bolesti muskulature i kostiju, oboljenja kože te probleme s disanjem. Tek je nekoliko mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti specifičnih za ovaj sektor, a one se odnose na higijenu hrane te zabranu pušenja, koja je u nekim slučajevima dovela do uvođenja daljnjih mjera zaštite sigurnosti i zdravlja.
Kako je 90% svih tvrtki u sektoru HORECA vrlo malo (do 10 zaposlenika), poslodavci često nemaju vremena i resursa za potpunu implementaciju regulative na razini tvrtke. EU-OSHA u svom izvješću navodi nekoliko izvrsnih primjera uspješne prevencije rizika, a ti su primjeri korisni ne samo u restoranima i hotelima, već i u školskim kantinama, klubovima i kafićima. Učinkovita prevencija uključuje dobru procjenu rizika, uključenje zaposlenika u proces, te obuka za uspješno provođenje mjera prevencije.
EU-OSHA osim izvješća razvila i široku ponudu materijala na temu zdravlja i sigurnosti na tom području, uključujući i sedam lista činjenica o dobroj praksi, te forum o "sigurnom radu u multikulturnom sektoru HORECA", a sve je dostupno na posebnom odjeljku Internet stranice EU-OSHA. Forum se posebno bavi određivanjem problema s kojima se susreće veliki broj imigranata zaposlenih u sektoru, te nudi praktična rješenja.
________________________________________________________________________________
Dodatni materijali:
Bilješka za urednike - Europsku agenciju za sigurnost i zdravlje na poslu osnovala je Europska unija kako bi se pripomoglo u informiranju o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Sjedište agencije je u Bilbau u Španjolskoj. Agencija nastoji poboljšati živote ljudi na poslu potičući protok tehničkih, znanstvenih i ekonomskih informacija između svih onih na koje se odnosi zaštita zdravlja i sigurnost na radu.
· Lista činjenica: "Zaštita djelatnika u hotelima, restoranima i ugostiteljstvu"
http://osha.europa.eu/en/publications/factsheets/79/view
· HORECA sekcija Internet stranice EU-OSHA
http://osha.europa.eu/en/sector/horeca
Upiti medija:
Alan Bahorić / HR / 099 66 33 603 / alan.bahoric@teneopr.hr
Birgit Müller / International press / +34 94 479 35 52 | news@osha.europa.eu
Brenda O'Brien / Brussels Liaison Office / +32 2 401 68 59 | obrien@osha.europa.eu
Kontakt:
Anita Auguštanec
01 6394 960
www.presscentar.hr e-mail: info@presscentar.hr tel: 01 3712 600