OVAJ TJEDAN NE PROPUSTITE DVA MEĐUNARODNA GOSTOVANJA NA 13. LJETNIM NOĆIMA TEATRA EXIT


Vrsta objave: Najava događajaOVAJ TJEDAN NE PROPUSTITE DVA MEĐUNARODNA GOSTOVANJA NA 13. LJETNIM NOĆIMA TEATRA EXIT

 

Ovog tjedna na Ljetnim noćima Teatra EXIT moći ćete pogledati čak dva međunarodna gostovanja.

Radi se o hit predstavi Ja od jutra nisam stao Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koja igra u četvrtak 14.7. u 21h u Dvorani F22 (Frankopanska 22) te o predstavi, koja je izazvala veliki interes javnosti, Bosanska kraljica u produkciji Teatra Kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i Akademije dramske umjetnosti Tuzla koja je na rasporedu u petak 15.7. u 21:30 u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1).

Predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ja od jutra nisam stao, koja se na zanimljiv način bavi ravnopravnošću spolova, nastala je prema tekstu Une Vizek u režiji Dražena Krešića, a u predstavi igraju Mario Knezović, Ivo Krešić, Dražen Pavlović, Ivan Skoko i Jelena Kordić Kuret.

Spolovi su neravnopravni, žene imaju manja prava i manje plaće. Kako dovesti stvari u balans?

Prema riječima redatelja Dražena Krešića ˶Una Vizek odlučila je napraviti jedan zanimljiv dramski eksperiment. Ona je zamislila kako bi bilo da je obrnuto. Kako bi bilo da u ovome svijetu nisu dominantni muškarci, nego žene, da drže vodeće pozicije i imaju bolje plaće, da se lakše školuju i lakše zapošljavaju? Da muškarci ćube u kući na porodiljnom, kuhaju, čiste i čuvaju djecu.

Mogla je ona jednoj tako velikoj temi pristupiti veliko i pretenciozno, ali nije. Ona je ovom inverzijom opteretila nejaka ramena četvorice naših junaka. Četiri prijatelja viđaju se rijetko, ali znaju se oduvijek. Tri mlada oca i jedan slobodni umjetnik. Večeras nema žena, samo muškarci. U kuhinji se priprema gozba, u frižideru se hladi vino, na stolu su karte. Večer počinje obećavajuće, soba je prostor njihove slobode. Pjeva se, pleše, ne karta i priča. Zaplače se, nije lako.

Nije lako ostati normalan i hraniti djecu, a kamoli još biti muškarac. E, a zamislite to da tijekom čitave večeri nitko ne spomene nogomet ili automobile. Kakav je to svijet i je li neslan? Čini mi se da nije.

Walk a mile in my shoes, kažu Englezi, i upravo to radi ova drama. Ja od jutra nisam stao eksponira nas svakodnevici koja je možda pomalo hororična, ali pritom nas malo i zabavlja.˝

Već idući dan u petak 15.7. Ljetne noći Teatra EXIT ugostit će predstavu Bosanska kraljica autorice Marice Petrović nastalu u produkciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i ADU Tuzla. Ovu monodramu režirao je Vlado Kerošević, a ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje tuzlanska glumica Ivana Milosavljević.

Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih kazališnih festivala kako takmičarskih, tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine Ivana Milosavljević nagrađena je nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija, nagradom Kesten za ostvarenje lika Katarine Kosače na II. KESTENBURG festivalu, Banja Luka (BiH), 2017. godine.

Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnog prognaničkog života te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju na štetu sebe same i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti. Oživljavajući njen život buđenjem iz legende, svjedoci smo njene snage, vjere, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni.

 

Predstava Ja od jutra nisam stao je rasprodana. Za predstavu Bosanska kraljica ulaznice je moguće kupiti putem online prodaje na www.ulaznice.hr ili pola sata prije početka predstave u Studiju EXIT u Gundulićevoj 37/1.

Sve informacije o programu i predstavama možete pronaći na www.teatarexit.hr.
Kontakt:

Vedrana Frankola
00385 1/3704 120
thumbnail

12.07.2022. » Ja od jutra nisam stao_1
Autor fotografije: Slaven Marinčić
download ja od jutra nisam stao 1_press.jpg [117,12 KB]
thumbnail

12.07.2022. » Bosanska kraljica_plakat
Bosanska kraljica_plakat
download Bosanska kraljica_plakat.jpg [338,99 KB]
thumbnail

12.07.2022. » Bosanska kraljica
download Bosanska kraljica 1_press.jpg [185,47 KB]
thumbnail

12.07.2022. » Ja od jutra nisam stao
Autor fotografije: Slaven Marinčić
download ja od jutra nisam stao 2_press.jpg [231,51 KB]

www.presscentar.hr     e-mail: info@presscentar.hr     tel: 01 3712 600