Teatru EXIT tri nagrade na dva međunarodna kazališna festivala


Vrsta objave: Priznanja, nagrade i natječajiTeatru EXIT tri nagrade na dva međunarodna kazališna festivala


Usprkos teškim i izazovnim vremenima, studeni 2020. godine donio je i nešto lijepo za Teatar EXIT.  Naime, na dva međunarodna kazališna festivala Teatru EXIT dodijeljene su tri nagrade.

Stručni žiri Međunarodnog festivala glumca ZAPLET 12 (Banja Luka, BiH) dodijelio je Nikoli Nediću i Mariju Jovevu nagradu za najboljeg mladog glumca Festivala za uloge u predstavi "Cabaret - koncert za žlice i gitaru", nastaloj u produkciji Teatra EXIT i Kazališta Ulysses. 

Žiri je svoju odluku popratio sljedećim obrazloženjem:
"Hrabrost dva mlada glumca da se kroz igru, muziku, pjesmu, naizgled lakim sredstvima, ali zaista jednim od najtežih pozorišnih formi - kabareom, izraze na sceni i pokažu nam svoj bunt, svakako da zaslužuje nagradu. Ali ono što je imperativ u njihovoj postavci je partnerska igra. Najvažniji element glumačke umjetnosti."

Druge dvije nagrade dolaze iz Brčkog, točnije s 37. Međunarodnih kazališnih susreta, s kazališnog festivala čiji je žiri predstavi „GospOUdinNOUbadi“ dodijelio Grand prix za najbolju predstavu u cjelini, a glumcu Domagoju Ivankoviću Grand Prix za najbolju mušku ulogu.

Obrazloženje žirija za nagradu Grand prix za najbolju predstavu u cjelini glasi:
“Kompletno autorski teatarski projekat Saše Anočića ‘GospOUdinNOUbadi’ poznata je priča o ‘malom čovjeku, koji želi preko crte, želi, ali ne smije’. Dijalozi u ovoj predstavi odišu duhom teatra Ruževiča, anti-drame i drame apsurda, a atmosfera je pomalo gogoljevska, dok se raspojasanog manira igre ne bi postidio niti jedan leteći cirkus. I iako nam je sve to poznato i priču o malom čovjeku smo čuli u ovoj ili onoj verziji, Egzit teatar uspijeva da nam je ispriča na nov, autentičan i teatarski atraktivan način, znajući da priča o trivijalnim sudbinama malih ljudi može biti zanimljiva jedino ukoliko njihova beznačajnost dostigne epske razmjere.”

Grand prix za najbolju mušku ulogu žiri Festivala obrazložio je sljedećim riječima:
“U predstavi koja gotovo isključivo ovisi o glumačkoj igri, u jednom zahtjevnom stilsko-žanrovskom kaleidoskopu od lakrdije do groteske, tumačeći veći broj raznorodnih likova, mladi Domagoj Ivanković uspio je da oslobodi sve svoje kreativne potencijale. Impresivna je lakoća interpretacije svakog novog lika u predstavi, uzimajući u obzir visok ritam predstave i ukupan obim glumačkog zadatka.”
Kontakt:

Anita Čendeš
00385 1/3704 120
thumbnail

02.12.2020. » Zlice i gitara_foto_2
Autor fotografije: A. Saška Mutić
download _FEN4658.jpg [597,34 KB]
thumbnail

02.12.2020. » Zlice i gitara_foto
Autor fotografije: A. Saška Mutić
download _FEN4736.jpg [877,12 KB]
thumbnail

02.12.2020. » GospOUdinNOUbadi_foto_2
Autor fotografije: Kristijan Cimer
download KazVir - Gospodinoubodi - Exit i AUK - Virkas - 23-02-2020 R_8248 (1).jpg [78,24 KB]
thumbnail

02.12.2020. » GospOUdinNOUbadi_foto
Autor fotografije: Rafael Anočić
download IMG_2280.jpg [1893,09 KB]
thumbnail

02.12.2020. » GospOUdinNOUbadi
Autor vizuala - Marin Mimica
download NOUbadi_fb_cover3.jpg [101,97 KB]

www.presscentar.hr     e-mail: info@presscentar.hr     tel: 01 3712 600