Predstava Kaučsurfing 20. i 21.2. gostuje u Studiju EXIT


Vrsta objave: Najava događaja



 

 

Glumačka družina CLOU ponovno gostuje u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1) s  predstavom Kaučsurfing  20. i 21. veljače u 19h

Ulaznice su dostupne na blagajni Teatra EXIT (Ilica 208) i na www.ulaznice.hr

 

KAUČSURFING          

Socijalni sit-com s elementima melodrame

O PREDSTAVI:

Kaučsurfing autorski je projekt Kazališne družine Clou, u kojem dvije autorice i izvođačice, Nina Sabo i Valentina Lončarić, kolažirajući autobiografske elemente i fragmente vlastite svakodnevice stvaraju sliku prosječne svakodnevice generacije mladih ljudi. Autorice su tijekom par mjeseci  dokumentirale audio i video građu iz svoje svakodnevnice, borbe s birokracijom, nazaposlenošću, koja je postala osnova za daljnji dramaturški razvoj projekta.

Kauč simbolizira mjesto ugode, ali i mjesto nemogućnosti pomicanja u realnost, nemogućnosti akcije i izlaska u vanjski svijet. Jedina akcija, tj. „surfanje“ moguće je samo na 2 metra kauča, te na taj način kauč postaje mjerilo i granica svijeta. Svi predmeti iz svakodnevice na čudesan način nalaze se u kauču, na kauču, ispod ili iza kauča.  Fiktivno i imaginarno istodobno je jedini mogući izlaz iz realnosti, koja je za autorice i protagonistice neizvjesna.

Iako se čini da se je spona s realnošću prekinuta, relanost, tj. vanjski svijet je u predstavi prisutan kroz gošću koji dolaze izvana, no ona je samo usputna prolaznica koja nema pravo participiranja u kaučsurfingu.

S kauča se život imaginarno promatra, ne dopušta izravno participiranje u životu.

Ideja projekta nastala je kao reakcija na nezaposlenost, nestabilna primanja, nedovoljnu mogućnost participiranja u odlukama i životu zajednice, koja dovodi do krajnje pasivnosti djelovanja. Međutim, djelovanje i nada se ne dokidaju, već se prenose u imaginarnu sferu djelovanja, gdje kauč postaje mjesto gdje je i nemoguće moguće. 

Predstava je gorko-slatka refleksija o „kriškama života“, marginalnim zbivanjima pojedinaca unutar četiri zida u kojem se žanrovski isprepliću dokumentarizam, „sit-com“ te nadrealizam koji postaje mašina za pričanje priče.

 

IZ MEDIJA:

PROPITIVANJE VLASTITIH GLUMAČKIH POZICIJA: : U FILODRAMMATICI IZVEDEN ”KAUČSURFING”

”U ovoj duhovitoj, ili bolje rečeno tragikomičnoj predstavi, izvođačice polaze od vlastitog iskustva i svakodnevice mladih glumaca koji traže posao i prihvaćaju se svakakvih ponuda, kao što je snimanje reklama. U naslovu »Kaučsurfing« autorice povezuju pasivnost i udobnost kauča koji – poput kakvih lica teatra apsurda – nikako ne mogu napustiti, te surfanje internetom uz pomoć kojeg traže posao i kazališnu inspiraciju. Ta njihova potraga često je uzaludna, no ono što im ne mogu oduzeti je imaginacija kojom kreiraju vlastite kazališne svjetove. Svoju donkihotovsku poziciju »borbe s vjetrenjačama« one povezuju sa Cervantesovim likovima Don Quijotea i Sancha Panse, dok svoju učenicu glume podučavaju monologu Nine iz Čehovljeva »Galeba« – i tu se uspostavlja paralela: Nina je odlučila postati kazališna glumica, dok Valentina u nesretnoj ljubavnoj priči »Galeba« prepoznaje krah vlastite ljubavne veze.

Svojom izvedbom, koja se kreće između komičkog i tragičkog, apsurdnog i realističnog, odlične Nina Sabo, Valentina Lončarić i Ella Bogadi nasmijale su publiku, a djelomično je to bio i gorki smijeh kroz suze. Predstava je nastala u produkciji Umjetničke organizacije CLOU. Šteta je što ove dobre glumice ne možemo gledati i češće, što iznova vraća na pitanje njihove pozicije u hrvatskom glumačkom svijetu.”

Kim Cuculić (Novi list)

 

DVIJE – TRI DJEVOJKE I KAUČ

''Izvanredno duhovitim tekstom i režijom koja ne narušava prirodnost pokreta i govora, Sabo i Lončarić su vlastite glumačko-novčane nevolje pretočile u odličnu predstavu, istovremeno ironičnu i nježnu. Ne mičući se s kauča (iako se on sam miče!), pasivnost su pretvorile u akciju, povezujući stvarni  i imaginarni svijet. Ako je Irinin poklik „U Moskvu! U Moskvu! U Mkoskvu!“ u našoj sredini pretvoren „U Irsku! U Irsku! U Irsku!“, valjalo bi  ustati s kauča. Ili možda ipak ne?''

Olga Vujović (Kritikaz)

 

AUTORI I SUDIONICI PROGRAMA:

Tekst i režija: Nina Sabo i Valentina Lončarić

Glume: Nina Sabo, Valentina Lončarić, Ella Bogadi

Dramaturginja: Nikolina Bogdanović

Dizajn i izrada plakata i promo materijala: Sara Salamon

 

Predstavu podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Odjel za kulturu Grada Rijeke

 

 

Umjetnička organizacija – Kazališna družina CLOU

Kazališna družina „Clou“ umjetnička je organizacija osnovana u kolovozu 2016. godine, sa sjedištem u gradu Umagu. Osnivačice umjetničke organizacije su glumice Nina Sabo i Valentina Lončarić. Glavni programi organizacije su kazališno, glazbeno-scensko i multimedijalno stvaralaštvo. Predstave nastale u UO „Clou“ poigravaju se granicama ustaljenih kazališnih formi, pa je tako unutar djelovanja organizacije pokrenut projekt PhiloLab4Kids koji spaja kazalište i filozofiju za djecu. Do sada su realizirane dvije autorske predstave u koprodukciji s GKL Rijeka Na čijem si ti planetu? koja tematizira pitanja prihvaćanja različitosti u društvu, te  Srećine cipele koja se bavi pitanjima sreće i mogućnosti sreće. U pripremi je i treća predstava radnog naziva Djevojčica u slovu O koja tematizira važnost poezije i pisane riječi. Osim navedenih predstava unutar kazališne družine Clou realizirane su sljedeće predstave: Kako je princeza postala žaba, autorski projekt Nine Sabo u suradnji s "Teatrom OZ" iz Mošćeničke Drage, te predstava Pustinja raste u režiji Nataše Antulov.

Nina Sabo i Valentina Lončarić unazad par godina sudjeluju u novijoj nezavisnoj kazališnoj sceni grada Rijeke. Svojim predstavom I...Divan dan gostovale su na domaćim i međunarodnim festivalima te su dobitnice nekoliko nagrada za spomenutu predstavu (Art Trema Fest Ruma 2016, Istropolitana Project (Bratislava).




Kontakt:

Anita Čendeš
00385 1/3704 120




thumbnail

17.02.2020. » Kaučsurfing_foto
Kaučsurfing - foto
download DSC02429.jpg [1353,14 KB]

www.presscentar.hr     e-mail: info@presscentar.hr     tel: 01 3712 600