KONČAR ugovorio 50 željezničko-cestovnih prijelaza


Vrsta objave: Potpisivanje ugovora



Ugovorena isporuka i ugradnja opreme

za 50 željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj

 

 

Društvo KONČAR - Inženjering za energetiku i transport (KONČAR - KET) je s HŽ Infrastrukturom ugovorilo isporuku i ugradnju opreme za osiguranje 50 željezničko-cestovnih prijelaza po principu „ključ u ruke“. Radovi i nabava opreme financiraju se u sklopu projekta Svjetske banke „Održive hrvatske željeznice u Europi”, čime će se povećati sigurnost željezničko-cestovnih prijelaza.

 

U sklopu ugovora KONČAR – KET će isporučiti uređaje za automatsko osiguranje 49 željezničko-cestovnih prijelaza i jedan pješački prijelaz koji će se instalirati na 50 lokacija u Hrvatskoj. U projekt su, uz KONČAREVA društva, uključeni i vanjski partneri. Ugovor obuhvaća izradu izvedbenih projekata, proizvodnju opreme, izvođenje svih radova na terenu, što obuhvaća i ispitivanje te puštanje u uporabu opreme na svim lokacijama.

 

Dovršenje cijeloga projekta očekuje se u kolovozu 2021. godine. Realizacija će se odvijati u pet etapa, a tijekom svake ugradit će se oprema na deset lokacija. Vrijednost ugovora veća je od 72 milijuna kuna.

 

„Kao društveno odgovorna tvrtka svjesni smo opasnosti na željezničko-cestovnim prijelazima te kontinuirano radimo na pružanju bolje i učinkovitije zaštite, promovirajući pouzdana rješenja zaštite elektroničkim uređajima koji udovoljavaju zahtjevima visoke razine sigurnosti SIL4 (Safety integrity level 4). Još 1998. godine razvili smo i ugradili prvu generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza te smo do sad u rad pustili njih više od 100. Usavršavanjem uređaja kroz godine, primjenjujući najnovije tehnologije, stručnjaci iz Grupe KONČAR razvili su i proizveli treću generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza. Uređaji tipa KLC3 su u skladu s CENELEC normama najviše razine sigurnosti SIL4 te odgovaraju tehničkim specifikacijama normi HŽ Infrastrukture“, dr. sc. Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport

 

              „HŽ Infrastrukturi je sigurnost svih sudionika u željezničko-cestovnom prometu na prvom mjestu. I ovaj ugovor nastavak je kontinuiranog ulaganja u modernizaciju i podizanje razine sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima. Osim ugradnje suvremene opreme na 50 željezničko-cestovnih prijelaza, a što smo ugovorili s KONČAR – KET-om, u planu  nam je  povećati i razinu osiguranja na još 114 željezničko-cestovnih prijelaza. U tijeku je faza pripreme dokumentacije, odnosno projektiranje, dok dinamika realizacije tih projekata ovisi o osiguranju novčanih sredstava. Također, na većini od ukupno 17 projekata modernizacije željezničke infrastrukture koji se financiraju iz europskih fondova predviđena je modernizacija ili denivelacija više desetaka željezničko-cestovnih prijelaza (izgradnjom nadvožnjaka ili podvožnjaka). Osim toga, HŽ Infrastruktura već 20 godina aktivno provodi preventivno-edukativnu akciju „Vlak je uvijek brži“ i to u dva smjera: na željezničko-cestovnim prijelazima, u koju su uključeni svi sudionici u cestovnome prometu, te u osnovnim školama, u koju su uključena djeca koja stanuju uz prugu ili svaki dan prelaze prugu na putu do škole'', Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ infrastrukture. 

 

 

Željezničko-cestovni prijelazi u Hrvatskoj

Od ukupno 1512 željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj njih 888 osigurano je prometnim znakovima (Andrijinim križem i znakom „STOP“), 44 mehaničkim branicima, 122 svjetlosnim i zvučnim signalima, a 388 svjetlosnim i zvučnim signalima te polubranicima. Preostalih 71 su pješački prijelazi osigurani mimoilaznim ogradama. Novim suvremenim signalno-sigurnosnim uređajima te modernizacijom postojećih uređaja osiguranja HŽ Infrastruktura nastoji osjetno povećati razinu sigurnosti željezničkog i cestovnog prometa.



thumbnail

12.06.2019. » Slika 4.
download KONCAR-KET-pruzni-prijelaz-iz-zraka.jpg [4575,46 KB]
thumbnail

12.06.2019. » Slika 3.
download KONCAR-KET-pruzni-prijelaz.jpg [3578,80 KB]
thumbnail

12.06.2019. » Slika 2.
download KONCAR-HZ-2.jpg [553,69 KB]
thumbnail

12.06.2019. » Slika 1.
download KONCAR-HZ-1.JPG [1516,31 KB]

www.presscentar.hr     e-mail: info@presscentar.hr     tel: 01 3712 600