Održana premijera predstave Dvije crte plavo


Vrsta objave: Najava događaja



NOVI PROJEKT USMJEREN NA PODIZANJE SVIJESTI MLADIH O VAŽNOSTI I NUŽNOSTI PREVENCIJE MALOLJETNIČKIH TRUDNOĆA

 

Predstava „Dvije crte plavo“ progovara o važnosti odgovornog spolnog ponašanja mladih

            

Zagreb, 28. rujna 2018. – Roditi ili prekinuti trudnoću, nije nimalo lako odlučiti, osobito ako je takva odluka pred maloljetnom djevojkom koja je još uvijek i sama dijete. U Hrvatskoj je u protekloj godini 987 tinejdžerica postalo majkama, a 157 njih odlučilo se za prekid trudnoće, pri čemu više od 90 posto svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću. Prosječna je dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, dok dječaci postaju spolno aktivni sa 16 godina. Spomenuti podaci bili su ključni motiv za stvaranje predstave „Dvije crte plavo“ koja je sinoć premijerno izvedena u Teatru Exit u Zagrebu, nastale u koprodukciji Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak te po motivima istoimenog romana Rosie Kugli.

Predstava je nastala s ciljem edukacije mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja te se u njoj otvoreno progovara o maloljetničkoj trudnoći kroz priču tinejdžerice Vite pred kojom je, nakon što sazna da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijeniti život. Emotivan nastup mlade osječke glumice Sare Moser snažno prikazuje niz strahova s kojima se suočavaju mladi koji se nađu u sličnoj situaciji. Na kraju predstave iznose se statistički podaci o maloljetničkim trudnoćama u Hrvatskoj, interpretirani glasom glumca Gorana Grgića, a nakon toga slijedi razgovor s gledateljima na temu odgovornog spolnog ponašanja i iskustava iz vlastitog života ili okoline. Razgovor će voditi psihologinje Silvija Stanić i Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“ iza kojih je dugogodišnje iskustvo rada na prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih te pružanja pomoći maloljetnim i mladim roditeljima.

„Maloljetničke trudnoće velik su problem o kojem se u Hrvatskoj još uvijek ne govori dovoljno. Osjećaj krivnje, zabrinutost, neizvjesnost i strah samo su neke od emocija s kojima se mladi moraju suočiti u takvim situacijama, a ključna podrška partnera, obitelji, prijatelja i okoline često izostaje te su prepušteni sami sebi. Rad naše udruge usmjeren je i na edukaciju mladih o odgovornom spolnom ponašanju, ali i pružanje podrške kad se maloljetnička trudnoća dogodi kroz naše savjetovalište u Zagrebu 'Mama je mama'. Tu je i stranica http://maloljetni-roditelji.net/ gdje imaju priliku postaviti pitanja nizu stručnjaka, poput liječnika, psihologa, pravnika i socijalnih radnika. Velika nam je čast što smo partneri ovog projekta te imamo priliku dodatno educirati mlade o važnosti odgovornog spolnog ponašanja, ali i roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike. Pred svima nama stoji važan zadatak – pomoći djeci da se ponašaju odgovorno“, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“ i voditeljica projekta „Mama je mama“.

Nakon sinoćnje premijere slijede nove izvedbe za učenike završnih razreda osnovne škole i srednjoškolce u dogovoru sa školama i drugim odgojno-obrazovnim institucijama. Za građane zainteresirane za predstavu bit će dostupni posebni termini u Teatru Exit, a prvi je u srijedu 26. listopada u 19 sati. Partneri su projekta Udruga roditelja „Korak po korak“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade te Lelo Hex, a sufinanciraju ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba i Grad Sisak. Režiju i dramaturgiju potpisuje Frana Marija Vranković, glume Sara Moser i Svetlana Patafta, autor je glazbe Lazar Novkov, dok je kostime izradila Anamarija Filipović Srhoj.

„Vjerujemo da će ova predstava, s izrazito aktualnom temom o kojoj se često šuti, izazvati velik interes javnosti, osobito predstavnika škola i učenika koji iz dana u dan traže odgovore na brojna pitanja o spolnosti i prevenciji rizičnog ponašanja. Izuzetno mi je drago što je kroz suradnju s Udrugom roditelja 'Korak po korak' došlo do ovog projekta jer je riječ o temi od velike važnosti, pri čemu su edukativne predstave odličan pristup i kanal komunikacije prema adolescentima i mladima. S udrugom surađujemo već niz godina na njihovim brojnim projektima prevencije maloljetničkih trudnoća te vjerujemo da će i ovom predstavom svi zajedno dati doprinos snažnijoj edukaciji maloljetnih i mladih osoba o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Hvala i svim našim partnerima koji su prepoznali značaj teme i uključili se u ovaj projekt od velikog značaja za naše društvo, a posebno autorici romana Rosie Kugli koja je svojim vrhunskim radom ponovno navela javnost na razmišljanje i preispitivanje“, izjavila je Svetlana Patafta, kreativna direktorica Teatra Puna kuća i glumica koja se u predstavi pojavljuje u ulogama Vitine mame, tete, prijateljice i ginekologice od kojih Vita traži pomoć i podršku.

Istraživanje koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela prije dvije godine u okviru projekta „Mama je mama“ pokazalo je da 85 posto roditelja smatra da će razgovor djeci pomoći da se ponašaju odgovorno i donesu bolje odluke, a čak 77 posto roditelja smatra da se u školi nedovoljno obrađuje tema seksualnosti i odgovornog spolnog ponašanja. Istovremeno se pokazuje da mladi sve ranije stupaju u spolne odnose te ne dobivaju dovoljno informacija o spolno odgovornom ponašanju. Program „Mama je mama“ provodi se s ciljem prevencije rizičnog spolnog ponašanja mladih i pružanja intenzivne psihosocijalne podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i članovima njihovih obitelji. Programom se nastoji unaprijediti međusektorska i međuresorna suradnja te razmjena iskustava vezano uz maloljetničke trudnoće i roditeljstvo sa stručnjacima i nadležnim institucijama.

Savjeti i informacije o prevenciji rizičnog spolnog ponašanja i maloljetničkim trudnoćama dostupni su na stranici http://maloljetni-roditelji.net/, a više informacija o predstavi moguće je pronaći na stranicama Teatra Puna kuća http://punakuca.hr/, Teatra Exit https://teatarexit.hr/ i Gradskog kazališta Sisak https://domkkv.hr/.  


 




Kontakt:

Anita Čendeš
00385 1/3704 120




thumbnail

28.09.2018. » foto Dvije crte plavo
Foto: Mirko Cvjetko
download Dvije crte plavo__Mirko Cvjetko_0052.JPG [668,73 KB]

www.presscentar.hr     e-mail: info@presscentar.hr     tel: 01 3712 600