Domaća gostovanja na Ljetnim noćima Teatra EXIT u MUO


Vrsta objave: Najava događaja



DVA DOMAĆA GOSTOVANJA OVAJ TJEDAN NA LJETNIM NOĆIMA TEATRA EXIT U MUO

 

UBOJSTVO U KLUBU QUASIMODO – 19.7. u 21h u MUO

 

Gostovanje: Kazalište PlayDrama i Hrvatsko narodno kazalište Zadar

 

Tekst: Elvis Bošnjak

Režija: Nenni Delmestre

Igraju: Alen Liverić, Elvis Bošnjak i Justina Vojaković Fingler/Anastasja Jankovska

 

O PREDSTAVI:

 

U klubu Quasimodo iza šanka leži plavokosa žena pokrivena stolnjakom. Viri tek pramen plave kose i ruka u kojoj je crvena kravata. Vlasnik kluba Joe budi se s pištoljem u ruci. Njegov prijatelj, također Joe, sinoć je negdje izgubio svoju crvenu kravatu. Ni jedan ni drugi ne sjećaju se plavuše, ali očito je da je jedan od njih dvojice ubio plavušu. Tko je to napravio i zašto? Tko je ta plavuša? I dok tako pokušavaju rekonstruirati proteklu noć, Joe 1 i Joe 2 susrest će se s izazovom razotkrivanja vlastitog životnog stanja i svojih najdubljih žudnji.

 

Ubojstvo u klubu Quasimodo jedanaesti je tekst hrvatskog dramskog pisca Elvisa Bošnjaka. U ovoj napetoj triler komediji život i smrt postaju dva identiteta u kojima likovi u nizu komičnih situaciju žude za idealom ljepote.

 

 

KONSTELACIJE – 22.7. u 21h u MUO

Gostovanje: Osječko ljeto kulture 2018.

Tekst: Nick Payne

Režija: Aida Bukvić

Igraju: Olga Pakalović i Vladimir Posavec Tušek

 

O PREDSTAVI:

Ova očaravajuća i romantična drama počinje s bezazlenim susretom muškarca i žene.

Ali ono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji - za koji mislimo da je stvaran, da je jedini.

Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine.

Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

On je komotan momak koji zarađuje za život kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju,

toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. U razgovoru, ona opisuje kako je teorija relativnosti, koja „prekriva sunce, mjesec i zvijezde“, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se brine o molekulama, subatomskim česticama i atomima“. Nusprodukt tih naočigled suprotstavljenih teorija, je to da mi možemo biti dio multiuniverzuma gdje je, u bilo kojem trenutku, različitih ishoda možemo "postojati" istovremeno. Genijalnost teksta je to što tu teoriju prikazuje u akciji - kroz autorov dopadljiv, posredan dijalog, pisan za digitalno doba; a ipak prepun težine i značenja. Ovaj komad je zbilja jedno začuđujuće emocionalno putovanje.

Kako se dva lika upoznaju, u slijedu scena, autor konstantno pokazuje različite načine na koji bi njihovi susreti mogli "završiti". Na smiješan, ali vrlo intelektualan način istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koju slučajnost igra u našim životima. I govori nam jednako o pčelama i ljubavi kao što nam govori o marginama znanstvene teorije.

Drama Constellations premijerno je izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade.

Uprizorenje ovoga komada hrvatska je praizvedba.

 

 




Kontakt:

Anita Čendeš
00385 1/3704 120




thumbnail

17.07.2018. » Konstelacije foto
Konstelacije
download Konstelacije_00893 (1000 x 667).jpg [90,19 KB]

www.presscentar.hr     e-mail: info@presscentar.hr     tel: 01 3712 600