DON JUAN U SOHOU - premijera u Teatru EXIT


Vrsta objave: Najava događaja



Najavljujemo prvu ovosezonsku premijeru Teatra EXIT

DON JUAN U SOHOU

 

Tekst: Patrick Marber

Režija: Slavica Knežević

Igraju: Živko Anočić/Filip Juričić, Goran Guksić

Bernard Tomić, Anja Đurinović Rakočević/Tesa Litvan, Robert Budak/Karlo Mrkša,

Judita Franković/Vini Jurčić, Dajana Čuljak/Vini Jurčić, Darko Stazić, Damir Klemenić

 

PREMIJERA A: petak, 29. prosinca 2017. u 20h

Igraju: Filip Juričić, Goran Guksić, Bernard Tomić, Tesa Litvan, Karlo Mrkša, Judita Franković, Vini Jurčić, Darko Stazić i Damir Klemenić

 

PREMIJERA B: petak, 12. siječnja 2018. u 20h

Igraju: Živko Anočić, Goran Guksić, Bernard Tomić, Anja Đurinović Rakočević, Robert Budak, Dajana Čuljak, Vini Jurčić, Darko Stazić i Damir Klemenić

REPRIZE: 13., 19., 20. siječnja, 1., 2., i 3. veljače u 20h

Ulaznice za reprizne izvedbe u prodaji su na www.ulaznice.hr i na blagajni Teatra EXIT (Ilica 208)

 

 

Što nama danas predstavlja Don Juan?

Don Juan u Sohou sasvim se oslanja na Moliѐreovog Don Juana iz 1665. Marber uzima radnju, gotovo sve likove, čak i Kipa iliti Kamenog gosta, tako da sve vrijednosti i značenja uspijeva transponirati u današnji trenutak.

Kako je Marber velikim dijelom u tome uspio, odabrala sam slijediti Moliѐrea na način kao i on pišući svog Don Juana u Sohou.

Naravno da se ne može nakon egzistencijalista, posebno Camusa, zaboraviti da je Don Juan, kao apsurdan čovjek (usamljen i uvijek stranac), rezultat stanja modernog društva kojemu u potpunosti odgovara. On kao lik ogoljava to društvo, skida maske svima ostalima koji se sakrivaju pod raznim iluzijama smislenosti, vrijednosti, tradicija, običaja, pravila i morala. Njegov pad ne predstavlja nikakvu katarzu, već upravo reafirmaciju apsurda; apsurdni svijet koji je stvorio apsurdnog čovjeka ubija tog istog čovjeka, a da ništa u tom svijetu ne mijenja i ne može promijeniti.

Za psihoanalitičare Don Juan je simbol čovjekovog kroničnog manjka zadovoljenja, ekstremni primjer duboko neispunjenog čovjeka, čovjeka koji ne može biti sam sa sobom jer u sebi nema ničega, već se posve predaje konstantnim zadovoljavanjima nikad zadovoljive strasti. On je naposljetku savršen primjerak konzumerističkog društva koji licemjerni svijet odbacuje ne prepoznajući u njemu savršenu dosljednost svojih vlastitih podsvjesnih želja.

Ovaj Don Juan danas je potpuno ambivalentan. On ni u jednom trenutku nije posve sretan ni posve nesretan, ni posve zadovoljen ni posve nezadovoljan, ni posve dobar ni posve zao. On zapravo postoji svakodnevno u nama svima.

Slavica Knežević, redateljica

 

 




Kontakt:

Anita Čendeš
00385 1/3704 120




thumbnail

22.12.2017. » Plakat ''Don Juan u Sohou''
Plakat ''Don Juan u Sohou'' . autor: Marin Mimica i Bojan Kanižaj
download DJ_city_light_preview.jpg [377,12 KB]

www.presscentar.hr     e-mail: info@presscentar.hr     tel: 01 3712 600